11 sierpnia 2013

Proste ciasto na niedzielę - przepis :)

Hej! Dzisiaj pierwszy post kulinarny ;) Od jakiś dwóch lat zajmuję się okazyjnym pieczeniem ciast, rodzina i znajomi lubią moje wypieki, dlatego też postanowiłam dać Wam przepis na ciasto wymyślone wczoraj. Był to test nowego miksera ;) 

Ciasto to jest proste w wykonaniu, wydaje mi się, że uda się każdemu. A oto przepis:

Informacje:

Blacha do pieczenia: duża (ok. 25 cm x 40 cm)
Temperatura pieczenia: 180 stopni.
Poziom trudności: łatwe


Składniki:

Biszkopt czekoladowy:
  • niecała szklanka mąki + dwie i pół łyżki kakao (prawdziwego) - razem to daje pełną szklankę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 3/4 szklanki cukru

Biszkopt jasny:
  • niecała szklanka mąki + dwie i pół łyżki mąki ziemniaczanej - razem to daje pełną szklankę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 3/4 szklanki cukru

Masa budyniowa:
  • 1 duży budyń krówkowy (ja użyłam budyniu firmy Delecta)/toffi (może być też inny, jeśli takiego nie macie) lub 2 małe + 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • pół kostki masła (ja daję takie 82% tłuszczu)

Dekoracja:
  • płatki do mleka Lion lub polewa czekoladowa (może być taka instant z torebki, wedle uznania)


Wykonanie:

Biszkopty: 

(obydwa wykonujemy tak samo, jedynie różnią się jednym składnikiem - w jasnym mąka ziemniaczana zastępuje kakao)


1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do miski, w której będziemy je ubijać (ja wbijam je do 3 litrowej miski od miksera, potem będziemy dodawać tu resztę składników, więc musi mieć przynajmniej 1,5 litra). Żółtka dajemy do małej miseczki. Ubijamy białka na sztywną pianę, gdy się trochę zapienią dodajemy cukier.

2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy, aż masa stanie się jednego koloru (jasnożółty).

3. Dodajemy olej i miksujemy aż się połączy. Potem dodajemy wodę i również miksujemy.

4. W osobnej misce mieszamy ze sobą: mąkę + kakao (w drugim przypadku mąkę ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia. Wymieszane dodajemy do miski z masą i miksujemy do połączenia składników na najmniejszych obrotach.

5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do wyłożonej blachy przelewamy ciasto i rozprowadzamy je na równo (można to zrobić np. łyżką albo ruszaniem na boki blachy, aż się wszystko ułoży na równo).

6. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut (u mnie zazwyczaj 23 minuty). Jeśli macie termoobieg to polecam ustawienie piekarnika na: termoobieg + dolna blacha.

7. Upieczony biszkopt (biszkopty) zostawiamy do ostygnięcia. (Ja zdrapuję łyżeczką warstewkę z wierzchu (taka jakby błona na biszkopcie, nie wiem jak to się fachowo nazywa :P, ale nie jest to konieczne). Po ostygnięciu ściągamy papier z biszkoptów (Aby wyciągnąć biszkopt z blachy najlepiej przyłożyć tackę wielkości blachy (lub większą) do góry blachy i odwrócić blachę do "góry nogami". Będzie łatwo zdjąć papier itp :P

Podsumowując: pieczemy dwa biszkopty - jeden czekoladowy i drugi jasny. Różnią się tylko jednym składnikiem.


Kiedy mamy już gotowe biszkopty to przechodzimy do masy.

Masa budyniowa:

1. Gotujemy budyń (750 ml mleka + 3 łyżki cukru). (Można to zrobić przed wykonaniem biszkoptów, bo za ten czas ostygnie).
2. Przestudzony (najlepiej zimny) budyń miksujemy z masłem aż do dokładnego połączenia się.

Masa gotowa :)


Teraz pora na złożenie ciasta.

1. Na spód blachy kładziemy biszkopt czekoladowy.
2. Smarujemy go masą budyniową (ok. 2/3 przygotowanej masy).
3. Przykładamy biszkoptem jasnym.
4. Smarujemy wierzch resztą masy budyniowej (ok. 1/3 przygotowanej masy).
5. Posypujemy płatkami Lion lub polewamy czekoladą.

I gotowe :)

Ciasto wkładamy do lodówki, po dwóch/trzech godzinach masa stężeje i ciasto będzie w sam raz do krojenia. Płatki Lion po pewnym czasie zmiękną, więc jeśli chcecie mieć chrupiące to można posypywać ciasto jeszcze trochę chwilę przed podaniem.


A tak prezentuje się ciasto:



Mam nadzieję, że wszystko jasno napisałam. Jeśli jednak czegoś nie wiecie to śmiało pytajcie w komentarzach. Jeżeli komuś z Was spodoba się to ciasto i postanowicie takie zrobić to pochwalcie się jak Wam wyszło :)

22 komentarze

  1. pysznie wygląda, ja ostatnio wolę jeść a nie piec. nie mam weny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zapraszam, jeszcze trochę zostało :D

      Usuń
  2. Mniam! :D Ja jestem lewa w kuchni, ale przekażę mamie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie :)
    a jak smakuje? :)))
    do pieczenia mam 2 lewe ręce, przyznaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kojarzy mi się z jakimś popularnym batonem, tylko nie mogę skojarzyć na razie z którym :D

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. I można robić wiele kombinacji z masą - różne smaki budyniu = różne masy ;)

      Usuń
  5. Wygląda mega apetycznie, aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niestety ze mną kucharka żadna :( ale wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mistrz był kiedyś uczniem :D

      Usuń
  7. Łatwy poziom trudności xD ? haha chyba nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytanie - pisz śmiało, odpowiem pod Twoim komentarzem :)

Staram się odwiedzać wszystkich komentujących. Możesz zostawić w komentarzu adres swojego bloga - będzie mi łatwiej na niego trafić :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...