21 stycznia 2015

Olej kukurydziany - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Jeżeli mieszkacie na wsi lub bywacie na niej, na pewno zwróciliście uwagę, że na co drugim polu rośnie kukurydza. Nie ma się co dziwić - to jedna z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Złote ziarenka smakują zarówno ludziom (młodą kukurydzę można ugotować, dojrzalszą zamarynować - choć to zapewne wiecie), jak i zwierzętom. Znana była już ok. 7000 lat temu, uprawiano ją w Meksyku. Dzisiaj przygotowałam dla Was artykuł dotyczący jednego z wytworów kukurydzianych, a mianowicie oleju z kiełków kukurydzy. Stosowany jest on zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. W tym artykule przyjrzymy się olejowi kukurydzianemu pod kątem kosmetycznym.


JAK POWSTAJE OLEJ KUKURYDZIANY?


Olej kukurydziany (zwany także olejem z kiełków kukurydzy) wytwarzany jest w procesie tłoczenia na zimno z zarodków kukurydzianych, oddzielanych podczas przemiału ziaren kukurydzy. Olej ten ma intensywny pomarańczowy lub czerwonawy odcień. Jeżeli jednak olej kukurydziany został dodatkowo rafinowany to jest koloru złotego lub żółtego.

WŁAŚCIWOŚCI


Olej kukurydziany, kwalifikowany jest jako olej schnący. W jego składzie wyróżnić możemy kwas olejowy (około 20-30%) i kwas linolowy (45-70%). Ponadto w oleju kukurydzianym znajdziemy również spore ilości witaminy E, K oraz kwasu palmitynowego. Stosowany na skórę wykazuje właściwości odżywcze, uelastyczniające, łagodzące, poprawia mikrokrążenie.

ZASTOSOWANIE


Z racji swoich właściwości olej kukurydziany można stosować przy każdym typie skóry. Polecany jest zarówno dla skóry tłustej, mieszanej, dojrzałej, jak i suchej, wrażliwej czy zmęczonej. Z powodzeniem można wspomagać się tym olejem w przypadku łuszczycy. Świetnie nadaje się także do olejowania włosów. Olej kukurydziany wygładza włosy, nadaje im blasku i ułatwia rozczesywanie. Ponadto przyspiesza porost włosów, wzmacnia cebulki i hamuje procesy starzenia. Olej kukurydziany poprawia też ukrwienie skóry głowy, co sprzyja produkcji zdrowych i silnych kosmyków. Co więcej, posiada właściwą równowagę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które kontrolują stan zapalny skóry głowy i zapobiegają jej wysychaniu i łuszczeniu. Dla urody warto stosować go także wewnętrznie, jako olej spożywczy, ponieważ zawiera witaminę K, która ułatwia wchłanianie wapnia, w efekcie czego zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów. Polecany jest też do olejowania paznokci.

JAK STOSOWAĆ?


NA WŁOSY: Podgrzewamy trochę oleju przez około pół minuty, po czym ciepły, opuszkami palców wmasowujemy w skórę głowy i rozprowadzamy na włosach. Trzymamy około 15 minut, po czym zmywamy delikatnym szamponem. Możemy również dodać kilka kropli oleju do odżywki lub maski do włosów.
NA SKÓRĘ: Zasada jest taka jak przy innych olejach - jeśli chcemy skórę natłuścić, stosujemy olej na suchą skórę, jeśli jednak pragniemy nawilżenia to nakładamy go na wilgotną skórę. Najlepiej jest olej wmasowywać, co dodatkowo pobudzi krążenie i ułatwi jego wchłanianie. Odrobiną oleju kukurydzianego możemy też wzbogacić krem do twarzy czy balsam do ciała.
NA PAZNOKCIE: Na pewno słyszeliście o olejowaniu paznokci. Do tego celu idealnie sprawdzi się opisywany dziś olej z kiełków kukurydzy - nawilży je, odżywi, wzmocni i wygładzi. Na jednorazowe olejowanie wystarczą dosłownie dwie krople.

GDZIE KUPIĆ?


Olej kukurydziany można nabyć w większości hipermarketów lub sklepów zielarskich. Znajdziecie go także w sklepach internetowych. Widziałam go np. w drogerii iperfumy.pl.

PODSUMOWUJĄC


Jak sami widzicie olej kukurydziany doskonale nadaje się do celów pielęgnacyjnych. Warto po niego sięgać. Szczególnie dobrze sprawdzi się na włosach, a przecież każda z nas pragnie mieć je piękne i zdrowe. Cudowne efekty przyniesie również regularne stosowanie go na skórę czy paznokcie.


Znacie olej z kiełków kukurydzy? Stosujecie go? A może zamierzacie wypróbować?


18 komentarzy

  1. Tyle się go u mnie w domu używa a nawet nie miałam pojęcia że ma takie wspaniałe właściwości. Doceniamy olejki arganowe i macadamia a nie potrafimy docenić tego co mamy obok siebie. Na pewno przetestuję na włosach :)
    Widzę, że zmieniłaś header. Bardzo ładny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - warto wybierać też oleje, które mamy na "wyciągnięcie ręki". Zmieniłam, bo tamten był taki świąteczny i już raczej nie pasował :) Dziękuję :)

      Usuń
  2. Nie miałam pojęcia , że ma tyle właściwości !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny, szczególnie dla włosów :)

      Usuń
  3. hm ciekawe :) muszę się za nim rozejrzeć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większości hipermarketów do kupienia jest :)

      Usuń
  4. Ja kukurydziany omijam z daleka, ale głównie ze względów żywieniowych. Może spróbuję kiedyś na włosy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A coś z nim nie tak pod względem żywieniowym?

      Usuń
  5. powiem szczerze, że nie znałam jego właściwości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki małopopularny olej, a taki wartościowy :)

      Usuń
  6. Muszę przyznać, że nigdy nie miałam z nim do czynienia. Ani w pielęgnacji ani w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kukurydziany olej- na niego kolej hahah nie mogłam się powstrzymać :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie słyszałam o tym oleju, ale chętnie wypróbuję do paznokci.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytanie - pisz śmiało, odpowiem pod Twoim komentarzem :)

Staram się odwiedzać wszystkich komentujących. Możesz zostawić w komentarzu adres swojego bloga - będzie mi łatwiej na niego trafić :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...