Produkty HELIO Natura & dwa pomysły na pyszne śniadanie

Ostatnio na blogu pojawiało się sporo wpisów kosmetycznych i modowych. Dzisiaj przygotowałam przerywnik o tematyce kulinarnej. Przychodzę do Was z dwoma pomysłami na śniadanie, które przyrządziłam z wykorzystaniem produktów HELIO Natura: słonecznika, pestek dynii, jackfruitów i owoców miechunki.






SZYBKIE BUŁKI Z ZIARNAMI



Składniki

1 kg mąki pszennej
ok. 2 szklanki wody
14 g suchych drożdży lub 50 g świeżych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy, żeby składniki połączyły się ze sobą. Następnie po trochę dolewamy wody, cały czas wyrabiając ciasto. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie (kilka minut). Słonecznik i pestki dyni można zamieszać do ciasta lub dodać tylko na wierzch bułek. Ja wybrałam tą drugą opcję. Gdy ciasto jest gotowe to formujemy bułki. Ja po prostu urywam po trochę ciasta i robię lekko spłaszczone kulki różnej wielkości. Można też podzielić ciasto nożem na równe kawałki. Uformowane bułki układamy na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut, do zarumienienia.



Te bułki mają chrupiącą skórkę, a wewnątrz są takie "mięsiste". Ciasta nie trzeba odkładać do wyrośnięcia, więc bułki robi się naprawdę ekspresowo. Polecam używać drożdży suchych, bo szybko i dokładnie mieszają się z pozostałymi składnikami.




SMOOTHIE Z JACKFRUITAMI



Składniki

1 banan
kilka kawałów jackfruita (suszone)
kilka owoców miechunki (suszone)
1 łyżka wiórków kokosowych
1 szklanka wody

Przygotowanie

Owoce wrzucamy do blendera, dodajemy wodę i blendujemy. Można pokombinować z ilością wody, żeby uzyskać mniej lub bardziej gęste smoothie, w zależności od upodobań. Owoce nie blendują się całkiem na gładko, więc nie polecam pić przez słomkę.



Pewnie wielu z Was zastanawia się to co te jackfruity. Otóż są to owoce drzewa bochenkowego, pochodzącego z rodziny morwowatych. Jackfruity to największe na świecie owoce rosnące na drzewie. Mogą osiągać nawet 90 cm i ważyć 30 kg. Jackfruity zawierają dużo błonnika, witaminy C, witamin z grupy B: B6, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Obecne są też składniki mineralne takie jak potas, magnez, mangan i żelazo. Te owoce są kaloryczne - 100 g świeżego jackfruita dostarcza aż 95 kcal.

Jak smakują jackfruity? Osobiście pierwszy raz miałam styczność z tymi owocami. Byłam bardzo ciekawa ich smaku, a jednocześnie obawiałam się, że mogą być dziwne. Okazało się, że są pyszne. W smaku przypominają mi połączenie słodkiego, dojrzałego banana i moreli. Do tego smakowicie pachną.

Wyczytałam, że jackfruity stanowią fajne połączenie z bananem i wiórkami kokosowymi. Przygotowałam więc smoothie bazujące na tych składnikach. Żeby nie było za słodko, to dodałam też trochę owoców miechunki. One są takie cierpkie w smaku, więc stwierdziłam, że przełamią słodycz pozostałych składników. 

Wracając do mojego smoothie. Wyszło mi słodziutkie i bardzo sycące. Już po połowie szklanki czułam się najedzona. Takie smoothie dodaje energii na cały poranek. Jeśli lubicie smoothie w wersji na słodko to koniecznie spróbujcie takiego połączenia.


Produkty HELIO Natura pochodzą z upraw ekologicznych. Mają praktyczne opakowania zamykane strunowo, dzięki czemu po każdym użyciu można zamykać torebki, żeby zachować odpowiedni smak produktów.


Znacie markę HELIO? Zamierzacie przygotować któreś z tych śniadań?


17 komentarzy:

  1. Nie znam tej firmy, ale widzę same pyszności, zaskoczona jestem wielkością i wagą tego jackfruita również pierwszy raz o nim słyszałam, myślę że by mi bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bułeczki na śniadanie chętnie bym zjadła. Lubie ziarna w pieczywie

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej marki nie miałam, często kupuje orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo takie słonecznik czy dynia by mi się przydały;

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne przepisy, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Markę znam, ale nie miałam nic od nich bo mam swoją ulubioną markę z bakaliami itp.

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, bułeczki wyglądają cudownie, ja często używam produktów HELIO bo są dostępne w polomarkecie a tam robię zakupy spożywcze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W domu piekę swój chlebek a przepisu na bułeczki szukałam ale nie mogłam znaleźć takiego, który mnie zaciekawi - do tej pory. Jutro będę robić te bułeczki - akurat mam słoneczkik łuskany Helio więc wszystko mam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam ten przepis - od kilku lat z niego korzystam :)

      Usuń
  9. mm...na pewno pyszne. Z Helio mają dobre masy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię ich masę makową :) Do rogalików w sam raz :)

      Usuń
  10. Miałam produkty od Hello, nawet spoko firma

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam tej firmy, ale narobiłaś mi smaku na te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie znałam do tej pory tej marki, ale lubię zarówno słonecznik, jak i pestki dyni, a na Twoich bułeczkach wyglądają super :D

    OdpowiedzUsuń
  13. moja mama ostatnio lubuje sie w takich ziarenkach:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajne pomysly, a takie smakolyki zawsze mam pod reka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię zarówno słonecznik i Pestki dyni i chętnie dodaje je do wypieków

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytanie - pisz śmiało, odpowiem pod Twoim komentarzem :)

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "Polityka prywatności".

Obsługiwane przez usługę Blogger.