Pyszna szarlotka - szybki i prosty przepis na jesienne ciasto


Jesień rozgościła się na dobre. Ponoć w najbliższych dniach pogoda ma się poprawić, ale dzisiaj od rana pada deszcz. Nadeszła pora na ratowanie się jesiennymi przysmakami z kuchni. W tym poście mam dla Was szybki i prosty przepis na pyszną szarlotkę. U mnie to ciasto zawsze znika  w ekspresowym tempie. 
 
 

Składniki

 
• 3 jajka

• 100 g masła (pół kostki)

 •1 szklanka cukru

• 2 szklanki mąki

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1/2 szklanki mleka 

• 8-10 sztuk średnich jabłek lub 5 dużych 

• cynamon

 

Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

 


Przygotowanie


Ja zaczynam od obierania jabłek i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dosypuję cynamon - na oko, do smaku. Jeśli nie lubicie cynamonu to możecie zamiast nieco użyć cukru waniliowego.


Jajka ucieramy mikserem z masłem i cukrem na gładką masę. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do masy i miksujemy do połączenia na niskich obrotach. Po wymieszaniu wlewamy mleko i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiego ciasta. 

 

Połowę ciasta przekładamy do formy (o wymiarach 30x40 lub podobnych - chodzi o taką klasyczną blachę do ciast) wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną bułką tartą / mąką. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut na 170 stopni. Po upływie tego czasu wyciągamy formę, układamy jabłka na podpieczonym spodzie, a na wierzch wykładamy drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 30 minut na 170 stopni (ja piekę połowę czasu z termoobiegiem + dolne grzanie, a później przełączam na samo dolne grzanie - wtedy ciasto po upieczeniu ma złocisty kolor). Po wystudzeniu szarlotki można posypać cukrem pudrem po wierzchu. 


Smacznego ❤

 


Do szarlotki pyszna kawka lub herbatka i można zasiadać przy stole. A co do stołów, to ja już nie mogę doczekać się, aż będę mogła po swojemu urządzić jadalnię. Na pewno nie zabraknie tam dużego stołu z krzesłami. W moim obecnym domu brakuje mi właśnie takiego stołu - ława w salonie to jednak nie to samo. Komplet stół i krzesła, to moim zdaniem domowy must have. Zastanawiam się nad dwiema opcjami: biały, drewniany stół z brązowym blatem i do tego białe krzesła w skandynawskim stylu lub stół z dębowym blatem i czarnymi nogami (drewnianymi lub metalowymi) i do tego tapicerowane krzesła. Jestem ciekawa jakie stoły i krzesła Wam się najbardziej podobają czy też jakie macie u siebie i jak się sprawdzają. Takie to rozmyślania przy tej pysznej szarlotce, którą koniecznie musicie upiec tej jesieni.

 

13 komentarzy:

  1. Taka szarlotka jest najpyszniejsza :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa szarlotka jest najlepsze :) ja u mnie w rodzinie jestem „specjalista” od szarlotki i piękne ja ja każde święta :D Twoja wyglada przepysznie niż chęcią zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka nieodparcie kojarzy mi się z jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis nie dla mnie, nie cierpię szarlotki.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytanie - pisz śmiało, odpowiem pod Twoim komentarzem :)

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "Polityka prywatności".

Obsługiwane przez usługę Blogger.